Sportágak

BIRKÓZÁS

A birkózás története és szabályai, a versenyek időpontjai és a magyar indulók névsora a 2021-es tókiói nyári olimpiai játékokon.

A sportág már a legelső, 1896-os athéni olimpián szerepelt, 1900-ban Párizsban kimaradt, de azóta megszakítás nélkül jelen van a programban. Eleinte csak a szabadfogásúak vettek részt a küzdelmekben, 1908-ban csatlakoztak a kötöttfogásúak is, 2004 óta pedig a női versenyek is műsoron vannak. A 2000-es sydney-i olimpia óta folyamatosan csökkent a súlycsoportok száma.

Időpont

A birkózás versenyszámait augusztus 1. és augusztus 7. között rendezik meg.

Versenyszámok

Az idén, Tokióban minden szakágban (kötöttfogás, szabadfogás, női) hat aranyérmet osztanak, valamennyi számban két bronzérmes versenyzőt hirdetnek, a dobogó harmadik fokára pedig akár a vigaszágról is fel lehet kerülni.

Szabályok

Ami a szabályokat illeti, kötöttfogású birkózásban a fejtől számítva csak derékig szabad megfogni az ellenfelet, gáncsolni és lábat fogni tilos. Szabadfogásban ezzel szemben az egész testen lehet fogást végrehajtani, illetve engedélyezett a lábak fogása, átkulcsolása és a gáncsolás is. A mérkőzés három kétperces menetből áll melyek során a különböző fogásokért pontokat kapnak. Minden egyes menet után eredményt hirdetnek, döntetlen esetén a hosszabbításban elért első pontot végrehajtó versenyző nyer.

A magyar csapat

Öt évvel ezelőtt Rióban nem született magyar érem, ám a 2012-es londoni olimpia ezüstérmese, Lőrincz Tamás még az idén is ott lesz a hattagú küldöttségben.

Magyar résztvevők:

Korpási Bálint (67 kg – kötöttfogás), Lőrincz Tamás (77 kg – kötöttfogás), Lőrincz Viktor (87 kg – kötöttfogás), Muszukajev Iszmail (65 kg – szabadfogás), Sastin Marianna (62 kg), Szőke Alex (97 kg – kötöttfogás)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik