Sportágak

CSELGÁNCS

A cselgáncs története és szabályai, a versenyek időpontjai és a magyar indulók névsora a 2021-es tókiói nyári olimpiai játékokon.

A cselgáncs, másik nevén judo 1964-ben szerepelt először az olimpiai programban, 1968-ban kimaradt, ám 1972 óta újra, megszakítás nélkül szerepel, a női viadalok pedig első ízben az 1992-ben barcelonai olimpián jelentek meg.

Időpont

A judoversenyeket az olimpia első hetében tartják, július 24. és július 31. között.

Szabályok

A küzdelem a tatamin zajlik, jellemzői a test-test elleni harc, az ellenfél földre dobása, gáncsolása, földön való leszorítása, karjának feszítése, illetve az ellenfél fojtó fogással való ártalmatlanná tétele. A pontozás során a két legnagyobb értékű akció közül az egyik a vazaari, amely hét pontot ér, a másik pedig az ippon, amely azonnal teljes értékű győzelmet jelent.

A tokiói olimpián mind a férfiak, mind pedig a nők között hét-hét súlycsoport küzdelme került a műsorra, hasonlóan birkózáshoz két bronzérmet osztanak ki, és még a vigaszágról is dobogóra lehet állni. Rendeznek vegyes csapatversenyt is, amely az idén debütál az ötkarikás játékok történetében.

A magyar csapat

A magyar küldöttség ezúttal hét versenyzőből áll: mások mellett ott lesz Japánban a 2012-es londoni olimpia bronzérmese, Csernoviczki Éva, a tavalyi Európa-bajnok Karakas Hedvig és az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi is.

Magyar résztvevők:

Cirjenics Miklós (100 kg), Csernoviczki Éva (48 kg), Karakas Hedvig (57 kg), Özbas Szofi (63 kg), Pupp Réka (52 kg), Tóth Krisztián (90 kg), Ungvári Attila (81 kg)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik