Sportágak

KAJAK-KENU – SZLALOM

A kajak-kenu szlalom története és szabályai, a versenyek időpontjai a 2021-es tókiói nyári olimpiai játékokon.

A kajak-kenu speciális szakága először 1972-ben szerepelt az olimpiai műsorban, majd húszéves szünet következett, végül 1992-ben Barcelonában visszakerült. Érdekesség, hogy az összesített éremtáblázaton a férfiak és a nők között is Szlovákia az éllovas.

Időpont

A szlalom versenyeket július 25. és július 30. között rendezik meg.

Versenyszámok

Az idén Tokióban négy versenyszámban hirdetnek olimpiai bajnokot a férfi és női mezőnyben egyaránt kajak és kenu egyesben. A viadalok lebonyolítása a bonyolultabbak közé tartozik: minden versenyző két előfutamot teljesít, s mindenkinek a jobb eredménye alapján alakul ki a középdöntő, kajakosok között húszas, a kenusok tizenöt fős mezőnye. A középdöntőben és a fináléban egyszer-egyszer mennek le a résztvevők a pályán, az előbbi szakaszból a legjobb tíz jut tovább, a győztes pedig az lesz, aki a döntőben a legkevesebb hibaponttal és a legjobb idővel ér célba. A kapu érintéséért két, a kapu kihagyásáért ötven hibapont jár.

A magyar csapat

A magyar színeket Tokióban az Ausztriából honosított Schmid Júlia képviselhette volna, csakhogy lemondott az ötkarikás szereplésről a Magyar Olimpiai Bizottság azon döntését követően, hogy csakis a koronavírussal szemben védett sportoló lehet a magyar csapat tagja.

Nincs magyar résztvevő.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik