Sportágak

KERÉKPÁR

A kerékpár története és szabályai, a versenyek időpontjai és a magyar indulók névsora a 2021-es tókiói nyári olimpiai játékokon.

A kerékpár alighanem a leginkább szerteágazó sportág az olimpiai palettán, négy szakágra lehet bontani. A legnépszerűbb, legszélesebb tömegek által ismert az országúti mezőnyverseny, amely már az 1896-os athéni olimpián jelen volt, és rövid megszakítás mellett azóta is folyamatosan jelen van. A jelenlegi négy szám (férfi és női mezőnyverseny, valamint időfutam) az atlantai játékok (1996) óta változatlanul szerepel. Ráadásul a férfi mezőnyversenyben Valter Attilának köszönhetően lesz magyar érdekeltség is.

Ezzel szemben pályakerékpárban sorozatban az ötödik olyan olimpia következik, amelyen nem indul magyar versenyző. A szakág eddig egy alkalom (1912) kivételével kirobbanthatatlan a műsorból, Tokióban tizenkét aranymedál talál gazdára ebben a műfajban.

Időpont

A kerékpár versenyszámait július 24. és augusztus 8. között rendezik meg.

Versenyszámok

Mountain bike-ban lesz a legnépesebb magyar bringás küldöttség Japánban: a negyedik olimpiáján résztvevő Parti András és a több szakágban is kiváló Vas Kata Blanka is a terepversenyben (cross country) próbál szerencsét.

A BMX Tokióban negyedszer került be a programba, az eddigi három alkalomhoz hasonlóan magyar induló ezúttal sem lesz. Az egyéni tömegrajtos (krossz) számban az indulóknak az ugratókkal, emelkedőkkel tarkított pályán kell minél gyorsabban a célba érniük, míg a debütáló freestyle parkversenyben a bemutatott trükköket díjazzák.

 

Magyar résztvevők:

Parti András (mountain bike), Valter Attila (országúti mezőnyverseny), Vas Kata Blanka (mountain bike)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik