Sportágak

KÉZILABDA

A kézilabda története és szabályai, a versenyek időpontjai és a magyar indulók névsora a 2021-es tókiói nyári olimpiai játékokon.

Először 1936-ban Berlinben tűzték műsorra a kézilabdát – akkor még csak a férfiak részvételével. Viszont csak 1972 óta szerepel folyamatosan a programban, a nők pedig 1976 óta részesei az ötkarikás játékoknak. A legjobb magyar szereplést a női válogatott produkálta 2000-ben Sydney-ben, akkor ezüstérem lett a menetelés vége.

Időpont

A kézilabdatornákat július 24. és augusztus 9. között tartják.

Lebonyolítás

Az idén, Tokióban a férfi- és női mezőnyben is tizenkét-tizenkét csapat mutathatja meg magát. Az együtteseket két hatfős csoportba sorolták, mindkettőből az első négy jut a negyeddöntőbe, utána pedig egyenes kiesés rendszerben folyik a küzdelem. A férfidöntő augusztus hetedikén lesz, a női finálét egy nappal később rendezik. A szabályok természetesen megegyeznek a többi versenysorozatban tapasztaltakkal: minden meccsen két hatfős csapat feszül egymásnak kétszer harminc percben.

A magyar csapat

Magyarországot ezúttal a női válogatott képviseli, amely 2008 után játszhat újra az olimpián. Ennek fényében már a kvalifikáció is megsüvegelendő eredmény, és már az is előre látszik, hogy Tokióban sem lesz könnyű dolga Elek Gábor fiatal csapatának, mivel a francia, az orosz, a spanyol, a svéd és a brazil együttessel került egy csoportba.

Magyar résztvevő:

Női válogatott (Bíró Blanka, Bordás Réka, Háfra Noémi, Janurik Kinga, Kisfaludy Anett, Kiss Nikolett, Klujber Katrin, Kovacsics Anikó, Lukács Viktória, Márton Gréta, Schatzl Nadine, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita, Tomori Zsuzsanna, Vámos Petra)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik