Sportágak

LABDARÚGÁS

A labdarúgás története és szabályai, a versenyek időpontjai és a 2021-es tókiói nyári olimpiai játékokon.

A labdarúgás eddig kis híján az összes nyári olimpia programjában szerepelt. Ez alól az 1896-os és az 1932-es olimpia jelent kivételt, az 1900-as és az 1904-es tornát pedig több forrás nem hivatalos versenyszámnak tekinti, mivel ezeket még a FIFA, azaz a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség megalakulása előtt írták ki. Az 1992-es barcelonai játékokig kizárólag férfiaknak rendezték meg a tornát, azonban Atlanta óta a női torna is a program része.

A magyar csapat ugyan a mostani, tokiói játékokra sem kvalifikált sem a férfiak, sem pedig a nők között, az olimpiai örökrangsorban bizony nem állunk rosszul: három arany, egy ezüst és egy bronz az éremtáblázat második helyére elég, a női sikereknek köszönhetően az Egyesült Államok vezet.

Időpont

A meccseket július 21. és augusztus 7. között rendezik meg.

Szabályok

Tokióba a férfiak között tizenhat, a nők mezőnyében tizenkét csapat kvalifikált. Ami a lebonyolítást illeti, a négyfős csoportokból az első kettő jut tovább (a nők között a két legjobb harmadik helyezett is), majd a negyeddöntőktől egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna. A női finálét augusztus 6-án, a férfiak aranycsatáját egy nappal később tartják. Természetesen az olimpián is minden mérkőzésen két tizenegy fős csapat mérkőzik egymással, kétszer negyvenöt percben.

Nincs magyar résztvevő.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik