Sportágak

SPORTLÖVÉSZET

A sportlövészet története és szabályai, a versenyek időpontjai és a magyar indulók névsora a 2021-es tókiói nyári olimpiai játékokon.

A sportág már az első, 1896-os athéni játékok óta része az olimpiai programnak, és csupán kétszer, 1904-ben és 1928-ban hiányzott onnan. Az eddigi eseményeken nem lehetett panasz a magyar szereplésre, az összesített éremtáblázaton a hetedik helyen állunk hét arany-, három ezüst- és hét bronzéremmel. A legutóbbi győzelem még Athénból (2004) való, a tavaly elhunyt Igaly Diána nevéhez fűződik.

Időpont

A sportlövészet versenyszámait július 24. és augusztus 2. között rendezik meg.

Versenyszámok

Az olimpián a sportágat három szakágra lehet bontani: légpuskára, légpisztolyra és koronglövészetre. Az idén, Tokióban tizenöt aranyérmet osztanak ki, hat férfi-, hat női és három mixcsapat versenyszámban. A viadalok jellemzően a selejtezőkkel kezdődnek, utána pedig számtól függően a legjobb hat vagy nyolc versenyző jut a fináléba. Versenyszámonként egy ország legfeljebb két sportolót indíthat.

A magyar csapat

Magyarország négy kvótát szerzett az idei olimpiára, a szakmai stáb végül a légpisztolyos Major Veronikát és a három légpuskást, Mészáros Esztert, Pekler Zalánt és Péni István jelölte a csapatba. Az elmúlt időszak legnagyobb sportbotrányában részes, többszörös olimpikon Sidi Péter versenyengedélyét a magyar szövetség két évre felfüggesztette, így ő nem lesz ott Tokióban.

Magyar résztvevők:

Major Veronika (légpisztoly, 25 m pisztoly), Mészáros Eszter (légpuska, puska összetett, mix), Pekler Zalán (légpuska, puska összetett), Péni István (légpuska, puska összetett, mix)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik