Sportágak

TOLLASLABDA

A tollaslabda története és szabályai, a versenyek időpontjai és a magyar indulók névsora a 2021-es tókiói nyári olimpiai játékokon.

A sportág az 1972-ben Münchenben és 1988-ban Szöulban úgynevezett bemutató sportágként szerepelt a műsorban, az első „éles bevetésre” az 1992-es barcelonai játékokig kellett várni.

Időpont

A tollaslabda mérkőzéseket július 24. és augusztus 2. között tartják.

Versenyszámok

Eredetileg csak négy számban (férfi egyes, férfi páros, női egyes, női páros) hirdettek bajnokot. Az ötödik programpont, a vegyespáros négy évvel később Atlantában csatlakozott. Tokióban is ebben az öt számban hirdetnek majd bajnokot, minden ország nemenként két egyes versenyzőt és két párost indíthat.

Lebonyolítás

A viadalok csoportmérkőzésekkel kezdődnek, egyesben három, illetve négyfős csoportokból a legjobbak jutnak a tizenhat közé. A négyfős páros csoportokból pedig az első két helyezett lép tovább. A folytatásban pedig egyenes kieséses rendszerben zajlik az esemény.

Szabályok

Ami a szabályokat illeti, a tollaslabdamérkőzések két nyert játszmáig tartanak, egy játszma pedig huszonegy pontig zajlik. Azonban mindenképpen két ponttal kell nyerni, ezért 20-20-nál nem mindent eldöntő pont következik. Ha addig nincs döntés, 29-29-nél játszanak „aranypontot”.

A magyar csapat

Két magyar sportoló is ott lesz a tokiói mezőnyében: Krausz Gergely első férfi tollaslabdázóként jutott ki az ötkarikás játékokra, míg az öt évvel ezelőtt Rióban is szereplő Sárosi Laura olimpiai rutinnal térhet vissza.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik