Sportágak

VÍVÁS

A vívás története és szabályai, a versenyek időpontjai és a magyar indulók névsora a 2021-es tókiói nyári olimpiai játékokon.

A vívás az első újkori olimpia, 1896-os athéni játékok óta megszakítás nélkül szerepel a programban, 1924 óta pedig a nők számára is rendeznek versenyeket. Magyarország legsikeresebb sportágáról van szó az ötkarikás játékokon: harminchét arany-, huszonhárom ezüst- és huszonhét bronzérmet nyertek eddig versenyzőink, mindez a sportágon belüli örökrangsor harmadik helyére elég az olaszok és a franciák mögött.

Időpont

A versenyszámokat július 24. és augusztus 1. között rendezik meg.

Versenyszámok

Három fegyvernem létezik: tőr, párbajtőr és kard. Tőrben csak a törzs számít találati felületnek, párbajtőrben az egész test, kardban pedig csípővonaltól felfelé a felsőtest, beleértve a karokat, illetve a fejet. Az előbbiben kettőben tizenöt tusig vagy háromszor három percig, míg kardban egyszerűen tizenöt adott tusig zajlik a küzdelem.

Az idén, Tokióban jelentős újításnak számít, hogy mindhárom nemben tartanak férfi és női csapatversenyt, így összesen tizenkét aranyérmet osztanak ki. Magyar részről a férfi kard- és a női tőr-, valamint kardcsapat kvalifikált a játékokra. Egyéniben pedig mások mellett a mezőnyben lesz a kétszeres olimpiai bajnok kardozó, Szilágyi Áron és a világbajnok párbatőröző, Siklósi Gergely is.

Magyar résztvevők:

Battai Sugár Katinka (kardcsapat, tartalék), Decsi Tamás (kard egyéni, kardcsapat), Gémesi Csanád (kardcsapat, tartalék), Katona Renáta (kard egyéni, kardcsapat), Kondricz Kata (tőr egyéni, tőrcsapat), Kreiss Fanni (tőr egyéni, tőrcsapat), Márton Anna (kard egyéni, kardcsapat), Mohamed Aida (tőrcsapat, tartalék), Pásztor Flóra (tőr egyéni, tőrcsapat), Pusztai Liza (kard egyéni, kardcsapat), Siklósi Gergely (párbajtőr egyéni), Szatmári András (kard egyéni, kardcsapat), Szilágyi Áron (kard egyéni, kardcsapat)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik