Sportágak

ASZTALITENISZ

Az asztalitenisz története és szabályai, a versenyek időpontjai és a magyar indulók névsora a 2021-es tókiói nyári olimpiai játékokon.

A sportág 1988, vagyis a szöuli olimpia óta szerepel az ötkarikás játékok programjában, s bár minden alkalommal volt a mezőnyben magyar induló, még nem sikerült olimpiai érmet szerezni. Ehhez a legközelebb a kétszeres világbajnok Klampár Tibor állt egyesben 1988-ban, illetve a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina páros 2000-ben, mindkét szereplésnek negyedik hely lett a vége.

Legutóbb, 2016-ban Rióban a sportágban egyeduralkodónak számító, az olimpiai örökranglistát is toronymagasan vezető kínaiak taroltak, a férfi és női mezőnyben, egyesben, valamint csapatban is valamennyi aranyérmet elvittek.

Versenyszámok

Az idén Tokióban összesen öt számban osztanak aranyérmet: ahogyan eddig minden alkalommal, férfi, valamint női egyesben és csapatban, ezen kívül pedig új versenyszámként érkezik a vegyespáros, amelyben Magyarországot a Szudi Ádám, Pergel Szandra kettős képviseli. Érdekes, hogy eközben az egynemű párosok ezúttal nem mérethetik meg magukat.

Időpont

Az asztalitenisz versenyszámait július 24. és augusztus 6. között rendezik meg.

Szabályok

A versenyek mindhárom számban egyenes kieséses rendszerben zajlanak, vagyis nincs hibázási lehetőség, a leendő olimpiai bajnoknak százszázalékos teljesítményre lesz szüksége.

Egy játszma tizenegy nyert pontig tart, de fontos, hogy két ponttal kell nyerni, tehát 11:10-zel nem érhet véget. Az összecsapások az egyes és párosküzdelmekben négy, míg a csapatmeccseken belül játszott egyéni mérkőzéseken három nyert játszmáig tartanak.

Magyar csapat

A jelenlegi, hattagú magyar delegációból eddig egyedül Póta Georgina vett részt az olimpián, igaz, ő már Londonban és Rióban is ott volt, azaz harmadszor szerepelhet az ötkarikás játékokon, a többiek mind újoncnak számítanak az eseményen.

Magyar résztvevők:

Fazekas Mária (csapat), Madarász Dóra (egyes, csapat), Majoros Bence (egyes), Pergel Szandra (vegyespáros, csapat), Póta Georgina (egyes, csapat), Szudi Ádám (vegyespáros)

Kapcsolódó
Asztalitenisz
Asztalitenisz - Olimpia 2020 hírek - Friss hírek a ping pong sportágról, egyenesen a tokiói olimpiáról. Éremtáblázat, közvetítések és a legújabb eredmények, adatok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik